Deutsch English Nederlands

2001, een bijzonder jaar

Het 7e Top D toernooi zal door enkele gebeurtenissen als een bijzonder jaar de boeken ingaan. Allereerst door het wel-of-niet doorgaan van het toernooi ten gevolge van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten van Amerika. In aanloop naar het toernooi kregen we pas enkele dagen voor aanvang de definitieve goedkeuring van de KNVB uit Zeist. Wel moesten we enkele aanpassingen doorvoeren in ons draaiboek. Zo moesten de alle vlaggen op het Sportpark halfstok hangen, 1 minuut stilte voor aanvang van het toernooi en werd er verzocht om de prijsuitreiking enigszins ingetogen te vieren.

Op sportief vlak werd het jaar 2001 gekenmerkt doordat het toernooi voor het eerst op 2 dagen werd gespeeld. Dit werd mede ingegeven door de topteams van Ajax (bij monde van Robin Pronk) en Bayer ’04 Leverkusen (Jörg Bittner). Zij vonden met name dat het speltechnische meer naar boven zou komen drijven als de speelduur verlengd zou worden van 2 x 12,5 minuten (in voorgaande jaren) naar 2 x 20 minuten. Voor het eerst kwam er een deelnemende ploeg van buiten Nederland en Duistland, namelijk. Bronby IF uit Denemarken.

Dat ons toernooi al langer hoe meer in de picture kwam te staan in voetbalminnend Nederland maar ook daar buiten, bleek uit de vele prominenten (scouts, hoofd opleidingen etc.) die ons evenement bezochten (o.a. Jeu Sprengers voorzitter KNVB, Danny Blind trainer A 1 Ajax, Tonnie Pronk Hoofdscout Ajax, Ron van de Berg assistent trainer Sparta, Peter Petit sport agent Engelse Premier League teams).

Eindstand:

 1. Ajax
 2. Bayer ’04 Leverkusen
 3. Sparta
 4. Feijenoord
 5. Fortuna Düsseldorf
 6. Borussia Mönchengladbach
 7. 1e Fc Köln
 8. Willem II
 9. PSV
 10. VVV
 11. Bronby IF
 12. MVV